Öringförande Åbybäcken
Publicerad 2011-12-02 11:44:54

Den 27 november träffades vi vid Frösslunda bron längs östra vägen. Det var en blåsig morgon men inte så kall som man kan förvänta sig i slutet av november.

Tanken var att vi skulle få se lekande öring under utflykten. Vi började med att titta på Frösslundabäcken. En vacker bäck som med ett stilla flöde letade sig fram. Lasse Karlsson, vår guide för dagen, berättade om öringens ekologi och om hur de leker.

En stund senare stod vi vid vid Ålebäcks fiskeläge där Åbybäcken mynnar strax intill. Vi hittade fint lä bakom en sjöbod där vi åt vårt medhavda fika och pratade om vattenrådet och öringen och andra fiskar, som till exempel gädda. Det började smådugga lite men viljan att se de lekande öringarna var stor. Bara en lite promenad senare var deltagarna framme vid bäcken. Skulle det finnas några lekande fiskar eller inte var frågan. Jo visst var det lekhonor på plats som visade sig från sin allra bästa sida! Här följer lite bilder och en film som Johan Albien har gjort tillgänglig. Tack för en mycket trevlig förmiddag!

Frösslundabäcken (Foto: K. Bertilius)

Skuggan av en lekande öringhona... (Foto: L. Karlsson)


Filmen ligger på You tube och finns här: Film från öringutflykten med Ölands vattenråd
Länkar