Gubbslem
Publicerad 2009-02-10 11:27:17

Gubbslem (sv), Gonyostomum Semen (lat).

En mycket vanlig alg som oftast förekommer i stora mängder. Man hittar den i nästan alla ”brunvattensjöar”, sjöar med avrinning från skogsområden. Det bruna i sjöarna är humus som kommer från skogen och är nedbrytningsprodukter från träden.

Förekomsten av Gubbslem har ökat markant i våra sjöar. Från att på 1800-talet endast hittats i små myrgölar har den spridits till många sjöar, även större.

Gubbslem är en encellig alg har två flageller (”hårstrån”) som den simmar med och ofta rör sig algen i enorma flockar och algflocken kan förflytta sig upp och ner i sjöns djup på jakt efter föda och förmodligen också för att skydda sig mot solen. Man har sett att den befinner sig vid ytvattnet på morgonen och på djupen under eftermiddagen.

Gubbslemsalgen har ett speciellt sätt att skydda sig mot sina fiender, den ”spränger ” sig själv och hela ytan blir täckt med klibbiga små slemtrådar. Algen dör och är förmodligen inte så aptitlig för eventuella algätare (man misstänker att den har någon typ av gift i slemmet). Detta fenomen märker man när man badar i en sjö med denna alg. Man blir brun på huden och ”sprängda” alger fastnar på kroppens hårstrån, härav namnet Gubbslem. Det är inget farligt, men vissa människor kan reagera med allergiska symtom såsom kliande utslag. Och ett eftermiddagsdopp är det säkraste sättet att minska risken att bli brun av Gubbslem när man badar.

Länkar