Vanlig Hydra
Publicerad 2014-04-01 11:37:00

Vanlig Hydra (sv), Hydra Vulgaris (lat)
är ett ca 10 cm långt och 1 mm brett och gråbrunt nässeldjur. Den har 6-8 tentakler/fångstarmar runt ”munnen”, som kan bli upp till tre gånger så långa som kroppen. De fångar sin mat genom att ha fångstarmarna, som är täckta med nässelceller som bedövar bytet (djurplankton, tex hinnkräftor och hoppkräftor) utsträckta och väntar på att det är någon som ska röra vid dem. De har bara en kroppsöppning och både äter och ger ifrån sig avfall genom ”munnen”

Hydran har en ”fot” som den sitter fast i underlaget med men den sitter inte fast permanent utan kan släppa underlaget och driva till en annan plats.

Den vanliga hydran kan också förflytta sig genom att böja sig framåt och ta tag i underlaget med fångstarmarna och sedan släppa underlaget med ”foten” och drar ”foten” intill armarna, släpper underlaget med armarna, reser sig och sträcker sig åter framåt med armarna… och på så sätt förflytta sig.

Hydran kan föröka sig sexuellt, genom knoppning eller delning. Sexuell förökning sker främst på hösten och genom att hydran börjar producera sperma och/eller ägg. Sperman släpps sedan ut i vattnet. Sperman från andra individer samlas sedan upp och befruktar äggen i hydran. Äggen som bildas har ett hårt hölje som gör att den kan övervintra.

Under sommaren, då förhållandena är som bäst förökar sig hydran genom knoppning. Detta sker genom att en ”mini hydra” växer ut på den vuxna hydran (se fotot), som sedan släpps lös och på så sätt får den fler individer. Delning sker endast i nödfall och sker då hydran blivit skadad eller delad, då kan varje del återbilda en helt ny hydra.Intressant att veta: Hydran dör inte av ålder, utan av sjukdom eller att den blir uppäten.
Referenser: Smådjur i sjö och å, L-H. Olsen, U. Svedberg, Prisma, 1999
Wikipedia
Länk med mycket fina bilderhttp://nathistoc.bio.uci.edu/Cnidaria/Hydra.htm
Länkar